понеділок, 13 травня 2013 р.

Моя майбутня професія вихователь!


Вихователь
Вихователь – цезвучить прекрасно
В цьомусловівкладено усе
Для дітейтивчитель і наставник
Щоусепрекраснеїмнесе.
У тобіпоєднанобагато
Ти артист, і мати, й педагог
Основне, щотиповинен знати –
Це любити всіх малих діток.
Віддаватиїмчастинкусерця
Душі їхні повнити теплом
Якщо можеш ти зробити все це
Отже, ти хороший педагог.
Розкажи для них чарівну казку
Научи любитирідний край
Всю любов свою і ніжну ласку
До останку дітям віддавай!
Навіть ненароком ти несмієш
Ображати душі малюків.
Вір у себе, і тодізумієш
Слід добра лишити на Землі.
Професія у сучасності

Постійнеспілкування з дитям - найважливіша службова функція вихователя. На безлічпитаньвихователь повинен зумітидативідповідь з врахуванням віку. Від того, як правильно і наскільки швидко вихователь знайде підхід до кожної дитини, зуміє організувати життя дітей в у мовах дошкільної установи, залежить, чи будуть діти спокійними, ласкавими, і товариськими або ж вони виростуть неспокійними, настороженими, замкнутими.

Турботажиттядитини у дошкільній установах, дотримання режиму - прийняття їжі, сон, загартовування, прогулянки, фізичнівправи - входять в основний обов'язок вихователя. Дітей навчають зав'язувати шнурки, користуватися ложкою, виделкою, носовою хустинкою, співати, танцювати, правильно говорити, малювати, дружити і так далі. Проте найголовніше в роботі вихователя дитячого садка - це його відповідальність за кожну дитину. Самевінстежить за тим, щоб у житті малюка не було розбитих носів і колін, а також переламаних рук і ніг.

Що необхідно для того, щоб стати гарним вихователем? 

Вихователь повинен багато знати і уміти. Перед ним стоїтьнепростезавдання - навчитидитинусприймати і розуміти все прекрасне у світі: природу, музику, поезію. Вихователь повинен умітишити, майструвати, грати і співати з дітьми. Виховательзавждимає бути цікавий для своїхдітей. Хочаби воднійгалузівін повинен володіти якимись особливими даними, наприклад: бути відмінним спортсменом або хорошим співаком. Також йому треба дуже багато читати. Він має знатися на дитячійхудожнійлітературі.

Вихователь не лишеорганізовує роботу дитячогоколективу в цілому, але особисті взаємини дітей між собою. Зовнішність вихователя відіграє не останню роль у вихованні дітей. Вонидужелюблять, якщо вихователь привабливий, охайно одягнений і зачесаний, життєрадісний і веселий, маєпочуттягумору.

Приємнийзовнішнійвигляд, м'яка манера звертанняприваблюють не лишедітей, але і на батьківсправляютьгарневраження.

Перед вихователемстоїтьнелегкезавдання - будучи дорослою людиною, яка розвиває і навчає дітей, розуміти і відчувати дитячий світ, поєднувати в собістрогість і доброту, пошану до маленької людини і вимогливість. Адже діти такі різні! Одним подобається жити по правилах, за допомогою яких вони відчувають приналежність до світу дорослих, іншим же, навпаки, хочетьсяробити те, що не можна, - так вони відстоюють свою особистість. Тому вихователям потрібні терпіння і гнучкість мислення, щоб індивідуально й точно застосовувати знання педагогіки та психології.

Головний метод у навчанні, розвитку і вихованнідітей - цегра. Мудрівихователі малозабороняють і багатограють. Аджедітиживуть у грі, на власному досвіді переконуюсь, як неприємно, коли ображаютьслабкого, і як радісно отримати допомогу, коли тиїїпотребуєш. Вони вчатьсяповажати себе і інших, "витягую чи ріпку" або "рятуючисьвідвовка". Майстерністьвихователяполягає в тому, що він знає, коли несміливу дитину треба підтримати, "призначивши її вовком", а агресивну - навчити співчуттю "зробивши козеням".

Помітивши у дитині здібності, вихователь повинен не лише підтримати паростки майбутніхпочинань, але й переконати батьків в необхідності розвивати дитину. Тут йому не обійтися без спостережливості, гарної пам'яті і тактовності.

Немає коментарів:

Дописати коментар